En blogg om sällskapsdjur - med hundar i fokus
Seapower.nu

Viktigt att vaccinera hunden

Något som är viktigt att göra, det är att vaccinera sin hund. Det kan man göra hos en veterinär Avesta. Redan när valpen är runt 7-8 veckor gammal och kvar hos uppfödaren så får den en grundvaccination. Sedan när valpen är 12 veckor gammal och hos dig, så ska den ha en påfyllnadsdos. Fråga alltid uppfödaren då du hämtar valpen om det har gjorts en vaccination eller inte. 

Reommendationen är sedan att hunden igen ska vaccineras vid 1 års ålder och sedan skka det ske med ett intervall på 2-3 år. Vaccin mot kennelhosta ska ges varje år.

Varför ska man vaccinera hunden?

Anledningen att man ska vaccinera sin hund är för att den ska få ett skydd mot allvarliga sjukdomar. I Sverige vaccineras hundar generellt mot fyra väldigt smittsamma och allvarliga sjukdomar:

  • valpsjuka
  • hepatit (smittsam leverinflammation)
  • parvovirus (hundpest) 
  • kennelhosta

Dessa fyra sjukdomar kan bli allvarliga för din hund om den drabbas av det. Vaccinerar du hunden så förhindrar du att sjukdomen även sprids vidsare. 

Om du har en hund som är ute bland andra hundar ofta så är det särskilt viktigt att vaccinera. Det då det är större risk för smittspridning. Det kan vara om du tränar med andra hundar, har hunden på hunddags, åker på utställningar eller andra tävlingar. Många gånger är det dessutom krav på att kunna visa upp att hunden är vaccinerad vid dessa tillfällen. 

Utöver de sjukdomar ovan så finns det andra vaccin du kan välja att ge till din hund. Ett sådant vaccin är mot borrelius som är en sjukdom som hunden kan få efter fästingangrepp.

20 Aug 2020