En blogg om sällskapsdjur - med hundar i fokus
Seapower.nu

Träna svamphund

Även om det är vår just nu så dröjer det inte alls särskilt länge innan de första sommarsvamparna börjar dyka upp i skogen. Främst är det väl de gula kantarellerna som folk plockar men man kan faktiskt hitta även andra svampar. 

Visste du att det går att träna hundar att hitta svamp i skogen? Det är en process som tar lång tid men som verkligen lönar sig. Hundar, och även grisar, har använts i många år för att hitta bland annat tryffel men också i Asien för att leta upp Lion's Mane, eller "Igelkottstaggsvamp" som den också kallas (läs mer på fitnessfrank.se om du är nyfiken på vad detta är för svamp och hur den kan användas för att må bättre). 

Så här påbörjar du träningen

För att få hunden att börja leta svamp så måste du först själv hitta lite svamp. Plocka färsk kantarell och lägg på marken tillsammans med lite hundgodis. När hunden hittar svampen och godiset så kopplar hjärnan samman de två. 

Efter ett tag kan du ge godis i handen när hunden hittar svampen istället och du har snabbt och lätt fått en kompis som kan nosa fram de där svamparna som gömmer sig i mossan. Vissa hundar är vanligare än andra när det kommer till att leta svamp och jag har sett både Jack Russell och Dansk gårdshund men det funkar faktiskt även med schäfer eller labrador. Det viktigaste är att du och hunden har kul ihop och att ni båda är lite lyhörda.

19 Apr 2023