En blogg om sällskapsdjur - med hundar i fokus
Seapower.nu

Olika typer av jakthundar

Vid jakt är det många som väljer att ha en så kallad jakthund. Dock är det så att en jakthund, det är inte en specifik ras, utan det är olika raser, som kan passa bra för olika slags jakt helt enkelt. En annan bra sak att ha, om du är jägare, det är ett jakttorn. Läs mer om sådana på SvenskaJakttorn.se. En jakthund är en brukshund, som avlats fram för att användas till en viss sorts jakt. Olika hundar har olika saker som de är bra på. En del hundar är experter på att markerar var bytet finns, andra är bra på att hämta det, då du fällt det. Det som brukar vara gemensamt för alla typer av jakthundara, det är att de har ett välutvecklat luktsinne, god uthållighet och snabbhet, men inte minst en stark jaktinstinkt. 

Olika jakthundar i Sverige

I Sverige finns det idag elva typer av jakthundar, men 90 olika raser. Av dessa är 9 raser svenska raser. Bland annat finns drivande och kortdrivande jakthundar och till dessa hör bland annat basset, beagel och drever.

En annan variant är stötande jakthundar, som  Cocker Spaniel och Springer Spaniel. Sedna har du även ställande jakthundar och vanliga raser som används till det är jämthund, svensk vit älghund och hälleforshund. Bra om du jagar älg eller grävling.

Stående fågelhundar är en annan variant samt att det även finns skällande fågelhundar och apporterande fågelhundar.

Andra jakthundar är grythundar, så som tax och terrier.

27 Jun 2022