En blogg om sällskapsdjur - med hundar i fokus
Seapower.nu

Katt - inne eller ute?

Funderar du på att skaffa katt? Vet du inte om du ska låta katten vara en utekatt eller innekatt? Här får du lite tips och saker att tänka på innan du bestämmer dig, och försök att alltid tänka på kattens bästa när du väljer hur du ska göra. 

Utekatt - Tänk på detta

En katt som får gå ut och in som den vill kommer att vara en aktiv jägare. Du får vänja dig vid att den tar hem möss, småfåglar och andra djur som ormar, vesslor och sorkar. De kan dessutom hitta en partner var som helst så se till att din katt är kastrerad. Fördelarna med en utekatt är att den får träning och kan vässa klor och klättra i träd. Nackdelen är att den kan störa grannar, bli överkörd, byta hem eller få parasiter. 

Innekatt - Tänk på detta

En innekatt är tryggare och riskerar inte att bli överkörd. Den får dock inte motion på samma sätt och måste ha både klösträd och kattlåda för att uträtta sina behov. (Se bästitest24.se för tips på bästa kattlåda för din innekatt). Du behöver inte kastrera en innekatt så länge den inte bor tillsammans med annan katt i hemmet. Fördelarna med en innekatt är att den lever ett tryggare liv utan de risker en utekatt utsätts för. Nackdelarna är att du måste ta hand om kattlådan, katten riskerar att bli fet och du kan få både möbler och tapeter sönderklösta. 

11 Jul 2023