En blogg om sällskapsdjur - med hundar i fokus
Seapower.nu

Halsband eller sele till hunden?

Funderar du på vad som är bäst att använda på din hund mellan hundsele och halsband? Kollar man av med hundägare med dessa två alternativ så finns det förespråkare för båda sidor. En jämförelse av selar kan du läsa på Husdjursrevyn. Många som har hundar som drar, föredrar att ha en sele. Det finns förvisso halvstryp och helstrypshalsband, men det är viktigt att veta om att hundars halsar är känsliga. Hundens hals och nacke är extra känslig för drag och ryck.

Olika typer av hundselar

Det finns ett stort utbud av hundselar att välja på. En av dem är vanlig sele, där det då går en gördel runt bringan på hunden och en gördel går runt bröstkorgen. De finns med Y-form och X-form och ibland i form av en 8. Man fäster kopplet ovanpå selen.

Det finns även frontfäst sele, som även kallas för  VGW-sele. Den ser ut ungefär som en vanlig sele men har knäppning  runt bringan och en runt bröstkorgen, samt med en rem mellan frambenen. Den stora skillnaden är att på denna sele fästes kopplet i en ring framtill på hundens bringa.

Sedan finns även dressyrsele och nosgrimma. Det som man kan uppleva med sele är att man har lite sämre kontroll över hundens huvud, så vida man inte då har nosgrimma.

Olika halsband

Det finns även olika sorters halsband. Dels en fast modell, som ofta är i läder eller naturmaterial. Sedan finns helstryp och halvstryp. Dessa båda stramar åt helt eller till hälften runt hundens hals om den drar. 

11 Jul 2020