En blogg om sällskapsdjur - med hundar i fokus
Seapower.nu

Funderar du på att skaffa hund?

Har du funderingar på att skaffa en egen hund? Du kanske redan varit och kikat på en massa valpar? Att skaffa hund är ett stort ansvar, så det gäller att tänka till före. Läs gärna på om olika hundar, på en husdjursblogg och artiklar på nätet. En sak som är bra att fundera på, är om du har den tid det krävs? En valp kräver mer tid än en vuxen hund och kräver ständig passning och kan endast lämnas ensamma i korta träningsstunder. Unga hundar måste ha mycket mental aktivitering och fysisk träning. Vuxna hundar får max lämnas själva 6 timmar per dag och de behöver 2-4 timmar aktiv tid av dig varje dag.

Har du råd med hund?

En annan viktig fråga är om du har råd att ha hund. Blandraser är oftast billigare att köpa än renrasiga hundar med stamtavla men sedan så kostar de lika mycket att hålla. De ska ha mat, godis, förbrukningsvaror som tuggben, bajspåsar, leksaker och så vidare som är en utgift
En hund bör dessutomvara försäkrad och ska regelbundet avmaskas och vaccineras. Man brukar räkna med att en hund kostar runt 1000 kr per månad att hålla. En bra checklista från Allas hittar du här.

Om du har tid och råd

Om du har tiden och pengarna, så är det bara att köra på. Läs gärna på om den ras du tänkt skaffa och ta reda på allt du behöver veta för att kunna sköta en hund. Särskilt om du skaffar hund för första gången. Sedan är det bara att besöka uppfödare med valpar.

21 Feb 2018