En blogg om sällskapsdjur - med hundar i fokus
Seapower.nu

Bygga en hundkoja?

I mitt eget tycke så ska hundarna man äger få bo inne, sova inne och ha det bra. Men ibland är det inte fel att ha en hundgård, med en hundkoja, om man ska åka bort ett par timmar. Att bygga en hundkoja på egen hand är inte så svårt. Överhuvudtaget att bygga saker är kul! Man kan titta på http://www.byggtips.org för att få en massa bra tips! Om man vill så kan man ju även bygga själva hundgården, men de finns även färdiga att bara montera upp.

Hur bygger man en hundkoja?

Det finns en massa olika beskrivningar på nätet hur man bygger en hundkoja. Sedan är det så att man ska tänka på en del saker.  Bland annat ska man tänka på detta:

Var den ska placeras
Hur stor den bör vara
Hur den ska konstrueras

Placering är viktigt, solen bör inte lysa rakt in genom öppningen, för då blir det för varmt heta sommardagar. Sedan är det så att hunden vill gärna kunna se ut över "sina ägor". Ett bra tips är att kolla var din hund gillar att vara annars.

När det kommer till storlek på hundkojan har Jordbruksverket beslutat kring inre minstamått som du inte får gå under dessa mått:

Minsta längd: Mät från hundens nosspets till svansfästet i meter och multiplicera med 1,1

Minsta bredd: Mät hundens mankhöjd i meter och multiplicera med 1,1

Lägsta höjd: Mät hundens mankhöjd i meter och multiplicera med 1,2

Material är bra att fundera på med, det bör vara sånt som håller, sånt som inte gör att det låter en massa samt att den ska klara av att det regnar eller snö på taket med mera. Det ska även finnas ventilation

 

 

 

15 Aug 2018